100

De Stadsherberg

De stadsherberg' was vroeger een pleisterplaats met herberg, stalhouderij, wagenmaker, een halte voor trekschuiten en een hynsterwaed

Contact An Agent

Omschrijving
De stadsherberg was vroeger een pleisterplaats met herberg, stalhouderij, wagenmaker, een halte voor trekschuiten en een hynsterwaed (een soort wasplaats voor paarden). Het was één van die plaatsen waar het een komen en gaan was van mensen die onderweg waren en van slaapplaats en eten moesten worden voorzien.Die functie ging langzaam verloren en de herbergiers moesten acties ondernemen om het voortbestaan te waarborgen. Zo was het in die tijd heel gebruikelijk dat een herbergier een kaatswedstrijd organiseerde om zo klanten naar zijn zaak te trekken. ‘De Permanente Commissie der Franeker kaatspartij’ (de PC) is ooit in ‘De Stadsherberg’ opgericht. De PC is inmiddels uitgegroeid tot het grootste kaatsevenement van Friesland. Tegenwoordig is ‘de Stadsherberg’ een uitstekend restaurant met een serre en terras aan het water, waar wij nu op een eigentijdse manier de gasten ontvangen en verzorgen.

Omgeving
De Stadsherberg ligt aan de oude stadsbolwerken van Franeker en aan de elfstedenroute. De PC wordt altijd gespeeld op de 5e woensdag in juli of de eerste in augustus. Een andere wereldberoemde bezienswaardigheid in Franeker is het ‘Planetarium’ van Eise Eisinga, met zijn 40.000 bezoekers per jaar. Wanneer u een eindje verder een hossende menigte op een houten bruggetje verwacht, moeten wij u teleurstellen. Even wachten nog op de volgende Elfstedentocht… Zonder dat blijft Franeker een stad om op terug te komen, al was het alleen maar om eens heerlijk te eten !

Routebeschrijving
Route vanaf Leeuwarden en HarlingenU volgt de A31 richting Franeker Afslag Franeker nemen en vervolgens bij de eerste rotonde rechtdoor.Vervolgens slaat u bij de tweede rotondelinksaf en bij de derde rotonde gaat u rechtsaf. Na +/- 300 mtr. ziet u Hotel Rest”De Stadsherberg” aan uw rechterhand. Aan de overzijde van de weg is er een ruime parkeergelegenheid.

Extra informatie
Aankomst dagelijks na 15.00 uur. Het is mogelijk uw huisdier mee te nemen tegen een vergoeding. Op de kamers mag gerookt worden. Gasten kunnen eventueel gebruik maken van de faciliteiten van recreatiepark “Bloemketerp” (100 meter verderop) met sauna/tennisbanen/squash/bowling of een duik nemen in een subtropisch zwembad. De Stadsherberg heeft een uitstekend restaurant.